Automatisering

Om du driver ett hotell i et land med höga löner så finns det mycket pengar att spara på att automatisera så mycket av arbetet som möjligt. Även i länder med lägre löneläge kan det finnas anledning att försöka automatisera uppgifter som kan automatiseras för en rimlig kostnad. Detta sparar normalt pengar även i länder där lönerna är låga.

I denna artikel kommer vi att titta på några av de allra enklaste sakerna att automatisera. Detta är lösningar som finns tillgängliga på konsumentmarknaden och som är relativt billiga. Om du är villig att investera mer pengar finns det betydligt bättre kommersiella alternativ som du kan köpa. I vissa fall kan du dock tvingas att själv importera dessa lösningar.

Observera att detta inte är en komplett lista över saker som du kan automatisera utan bara förslag på saker som du kan börja med. Hur mycket du kan automatisera är helt beroende på hur mycket du är villig att investera och hur villig du är att pröva nya lösningar.

Disk

Disk är något som de flesta hotell redan har automatiserat. Det är i i-länder få hotell som fortfarande diskar för hand. De flesta hotell använder idag diskmaskiner. Många mindre hotell använder dock enklare maskiner för privatmarknaden och skulle kunna tjäna på att köpa mer kommersiella modeller. Det finns idag många maskiner som kan diska och torka disken på mindre än 5 minuter. Detta innebär att man klarar sig med mindre porslin och att man snabbt kan diska om det av någon anledning tar slut.

I u-länder där lönerna är lägre så finns det fler hotell som diskar för hand. Men även här är det oftast billigare i längden att använda sig av en maskin. Även små lönekostnad blir snabbt dyrt. Även om du bara betalar din diskare 5 dollar om dan så blir det 150 dollar i månaden. Eller 1800 dollar om året. Detta innebär att en diskmaskin har återbetalt sitt pris och börjar tjäna pengar åt dig efter ca 4-6 månader.

Gräsklippning

Gräsklippning är ett annat område inom vilket det är lätt att automatisera en stor del av arbetet. Automatiska gräsklippare är mycket vanliga i Sverige men det är fortfarande relativt ovanligt att hotell använder sig av dem. Detta torde till stor del bero på stöldrisken. De borde trots detta vara ett bra alternativ för hotell på landet där risken för stöld är mindre.

Internationellt är automatiska gräsklippare mindre vanliga och de har ännu inte fått samma genomslag som de har fått i Sverige. Detta torde dock bara vara en fråga om tid. Internationellt är det mycket vanligt att man har inmurade gräsmattor och detta gör robotgräsklippare till ett perfekt alternativ eftersom stöldrisken är mindre.

Att använda sig av robotgräsklippare eliminerar inte bara behovet av att betala någon för att klippa gräset utan ger också en vackrare gräsmatta genom mer regelbundna mer exakta klippningar.

Dammsugning

Dammsugning är ett annat område där man kan spara tid genom att automatisering. Det finns större kommersiella robotar som kan dammsuga korridorer och mindre kommersiella enheter som man kan använda i enskilda rum. Att använda sig av robotdammsugare eliminerar inte behovet av mänskliga städning men kan minska städarnas börda och göra så att de hinner med fler rum per dag. De kan också hålla det det renare mellan städningar. Många gäster tycker det är charmigt och uppskattar robotdammsugare på rummet men det är viktigt att de kan enkelt stänga av dem om de känner att den stör dem.

Fönstertvätt

Om du har större fönster kan det vara värt att överväga att köpa automatisk tvättutrustning som håller fönstren rena. Det finns numera relative billiga små robotar som är designade för att hålla ett enskilt fönster rent. De påminner lite om sniglar som klättrar upp och ner medan de städare. Dessa är ännu för dyra för att vara kostnadseffektiva att använda men kan vara värda att köpa till vissa fönster som det är viktigt att de alltid är helt rena.

Poolrengöring

Det finns en stor mängd olika lösningar som är designade för att göra det lättare att hålla din pool ren. Det finns alltifrån billigare lösningar som är designade för att lösa ett specifikt problem till robotar som är designad för att hålla poolen ren på egen hand. Vilka lösningar som är värda att betala för beror helt på hur stor pool du har, hur det lokala löneläget är och hur viktig din pool är för ditt hotell.