Ett kök ger din gäst en unik upplevelse

Nu för tiden finns det gott om hotellrum där det ingår ett litet kök så att man själv kan laga mat under sin vistelse. Det brukar inte röra sig om några enorma kök lämpliga för att tillaga stora julbordet i, men även ett litet kök med kokplatta, minikyl och kanske en mikrovågsugn kan räcka för att tillaga en hel del spännande rätter.

Att gästen har tillgång till viss köksutrustning i sitt hotellrum, till exempel tallrikar och bestick, gör att de kan beställa färdiglagad mat till hotellet eller hämta upp take-away utan att behöva äta ur en frigolitlåda. Blir det några rester över kan de sätta dem i kylen och vips så har man nästa måltid fixad.

matEn tur till lokala livsmedelsbutiker och marknader är ett härligt sätt för gästen att lära känna den plats de besöker och ger denna en bättre känsla för vad lokalbefolkningen faktiskt äter – istället för att bara se matkulturen genom restaurangernas lins. Gästen får också större kontroll över vad de faktiskt äter, vill de plocka ihop en ekologisk matkasse eller använda så mycket lokalproducerade råvaror som möjligt så kan de göra det. När man själv lagar maten vet man vilka råvaror som använts.

Ett tips är att informera gästen om lokala marknader med olika intressanta produkter som de annars kanske inte skulle stöta på. Detta ger gästen unika upplevelser.

En ofta mycket uppskattad tilläggstjänst som man kan erbjuda är att erbjuda gästen att fylla på kylskåpet med en kasse lokala exotiska råvaror tillsammans med recept på hur de används.  Detta låter dig tjäna lite extra pengar när du handlar mat och gästen får en unik upplevelse som de flesta andra hotell inte erbjuder.

4 spännande matmarknader som man kan utnyttja med privat kök

Shilins nattmarknad i Taipei, Taiwan

Taipei har flera berömda nattmarknader, varav Shilins nattmarknad – som har över 500 marknadsstånd – är den största. Marknaden öppnar klockan 20:00 på kvällen och håller öppet till klockan 02:00 på natten.

Shilins nattmarknad har ett enormt utbud av mat, allt från råvaror till fermenterad produkter till gatukök som serverar rariteter som oamisoir, en taiwanesisk nudelsoppa med ostron. Tips på saker som vi tycker ska hamna i din shoppingkasse: ostron-vermicelli, chòu dòufu (stink-tofu) och ò-giô (àiyù bīng). O-giô kallas även för ice jelly och är en slags gelé som utvinns ur fikonkärnor. Att hitta den till salu utanför Taiwan och Singapore brukar vara svårt, särskilt om man vill ha den färsk, så passa på när du besöker Shilins nattmarknad.

Shilins marknadsplats uppstod spontant på en kaj vid floden Keelung, ditt lokala bönder begav sig för att sälja sina varor till skeppare som sålde maten vidare i hamnar som Banka och Dadaocheng.

La Boqueria (Mercat de Sant Josep de la Boqueria) i Barcelona, Spanien

Det här är en katalansk matmarknad med en lång historia. De äldsta bevarade texterna som nämner den här marknaden är från början av 1200-talet då vi vet att kött såldes här, nära den gamla stadsporten. La Boqueria ligger i området Ciutat Vella i Barcelona, och den välkända gatan La Rambla leder hit. Det finns enormt mycket mat till salu här, plus massor av annat. Kött, fisk, bröd och färsk frukt är bara några exempel på vad du kan fylla shoppingkassen med under ett besök på La Boqueria.

Ver-o-PesoVer-o-Peso i Belém, Brasilien

Marknaden Ver-o-Peso ligger nere i hamnen i den brasilianska staden Belém. Tyngdpunkten ligger på fisk och skaldjur från Amazonas, men här säljs också en hel del frukt och grönsaker – inklusive sådant som du garanterat inte hittar i fruktdisken hemma i Sverige. Marknaden öppnar tidigt på morgonen och det brukar i snitt finnas ungefär 2 000 marknadsstånd här.

El Mercado de la Merced i Mexico City, Mexico

Den här marknaden ligger i området La Merced, i den östra kanten av Mexico Citys historiska centrum. Det är en av de största matmarknaderna i hela staden och här säljs bland annat massor av intressant traditionell mexikansk mat och råvaror som odlas i Mexico. Här finns flera olika marknadsbyggnader, varav den största inriktar sig på frukt och grönsaker. Om du blir hungrig under ditt besök, prova en quesadilla där degen är gjord på blått majsmjöl.

Tips på vad vi tycker ska få följa med dig hem: epazote, nopal, huitlacoche, queso oaxaca, intressanta majskolvar och olika sorters färsk och torkad chilipeppar