Investera dina vinster

Om du jobbar hårt och skapar ett trevligt hotell så kommer ditt hotell förhoppningsvis att gå med vinst. En del av denna vinst kommer givetviss att användas för att betala din lön men det är också en mycket bra ide att spara och investera en del av vinsten varje år. I denna artikel skall vi titta på vad du skall tänka på när du investerar ditt hotells vinster.

investera

Inte allt är vinst

Kom ihåg att inte alla pengar som är kvar när året är över är vinst. Hotellet behöver renovationer och du skall alltid sätta av pengar till reparationer. Detta omfattar båda löpnade renovation och renovationer som utförs mer sällan. Du behöver t.ex. inte byta tak varje år men du skall sätta av pengar till ett nytt tak varje år så att du har pengarna när du behöver ett nytt tak. Detsamma gäller för nya fönster etc.

Att alltid ha råd att genomföra nödvändiga reparationer är mycket viktigt om man vill driva ett framgångsrikt hotell. Om man inte har råd att hålla allt i bra skick är det lätt att hamna i en negativ spiral där hotellets standard sjunker och inkomsterna minskar när gästerna väljer ett annat hotell istället.

Låt vinsterna stå kvar i företaget

Det kan kännas lockande att föra över vinsterna till dig personligen istället för att låta dem stå kvar i företaget. Detta är normalt en dålig ide. Du måste beskatta pengarna när du tar ut dem ur företaget. Om du istället låter pengarna stå kvar i företaget kan du investera hela belopp som kvarstår efter företagets beskattning. Genom att inte betala skatt kan hela belopp tjäna pengar för dig och om du investerar pengarna långsiktigt kan detta göra stor skillnad.

Lämna alla pengar i bolaget eller ta bara ut de beloppet som du kan dela ut till dig själv med hjälp av grundavdraget.

Hur du skall investera beror på vad du vill uppnå

Vad du vill uppnå kommer ha stor påverkan på hur du skall investera dina pengar. Är du nöjd med att driva ett trevligt vinstdrivande hotell eller vill du bygga en hotellkedja.

Bygga en hotellkedja

hotellOm du vill bygga en hotellkedja så skall ditt mål vara att investera pengara så att du får handpenningen till nästa hotell. Om du vill bygga en kedja så kommer du förmodligen använda krediter för att göra detta och det är viktigt att du investerar pengarna i investeringar som kan användas som säkerheter för framtida lån. Detta inkluderar t.ex. vissa men långt ifrån alla aktier. Om du bygger en kedja bör du också hålla en kontantreserv som kan ta dig genom svåra tider såsom t.ex. Corona krisen. Det kan verka onödigt att hålla så höga kontantreserver men att gör att man kan överleva och dra nytta av kriser. Det finns inget bättre tillfälle att expandera än under en kris.

Nöjd med ett hotell

Om du däremot är nöjd med att driva ett hotell så kan du fokusera på att investera pengarna där du får högst avkastningen till lägst risk. Utdelningsaktier är ofta ett mycket bra val. Dessa aktier stiger i värde samtidigt som de ger en kontant utbetalning varje år. Detta ger dig ett kontanttillskott till ditt hotell varje år. Pengar som kan användas till rekommendationer eller förbättringar. Med tiden kan du bygga upp en aktieportfölj som ger utdelningar som är stora nog att betala alla renoveringar. När detta händer så kan du sluta spara pengar till renoveringar. Det är dock fortfarande bra att ha en särskilld fond för stora och oförutsedda utgifter. Aktieutdelningar sker på vissa datum så du måste spara en del av pengarna om du alltid vill ha kontanter när du behöver dem.

Utdelningsaktier ger inte bara kontanter varje år utan skall förhoppningvis också öka i värde så att du sakta bygger en allt större förmögenhet i ditt företag.

Tillväxtbolag kan ge mycket hövre avkastning men är ockås mycket mer riskfyllda. Jag rekommenderar därför att du investerar i stabila utdelninsaktier för att minimera dina risker samtidigt som du får en bra avkastning. I många fall ger utdelningsaktier 15-20 om året när man ser till både utdelning och värdetillväxt.

Hur man investerar i en aktie

Att låta ditt företag investera i aktier fungerar på precis samma sätt som att investera i aktier som privatperson. Enda skillnaden är att en privatperson inte kan använda sig av en isk. Isk konton kan enbart användas av privatpersoner.

För att ditt företag skall kunna investera i aktier måste ditt företag ha ett aktiekonto. Det finns många olika aktiemäklare som du kan välja mellan. Alla storbanker och många mindre banker erbjuder aktiekonton. Dessa är dock i de flesta fall dyrare än nätmäklare såsom Nordnet och Avanza. Skillnaden mellan nätmäklare och vissa storbanker är dock mindre än någonsin. Skillnaden mellan t.ex. Avanza och SEB är inte längre så stor. Särskillt om man investerar större summor. Med detta sagt så förblir dock Avanza den bättre mäklare av de två och nätmäklare förblir ett bättre val än en storbank. De två bästa nätmäklarna är Avanza och Nordnet. Vilken som är bäst beror på hur du vill investera.

När du har valt en mäklare och öppnat ett aktiekonto är du redo att sätta in pengar på kontot och börja handla. Att köpa och sälja aktier är mycket enkelt och fungerar ungeför som shopping online. Skillnaden är att aktiehandel är som ett mellanting mellan en webbshop och en auktionssajt. Du får själv ange hur mycket du vill betala för aktierna men om det inte finns någon som är villig att sälja dem till dig för det priset så får du inga aktier. Du kan också välja att köpa aktierna till marknadspris. Då vet du att du kommer få aktier men du vet inte det exakta priset. Det kan skilja sig lite från priset du ser på skärmen till följd av ändrade marknadsvärden.

Det finns många mer avancerade funktioner som du kan använda dig av när du blir mer van att handla med aktier.

Att sälja aktier fungerar precis som att köpa aktier och du kan välja mellan att sälja till bästa pris eller ange ett minimum pris som du inte säljer under.