Husdjur – Bör man tillåta husdjur eller inte

husdjurAtt tillåta husdjur på sitt hotell kan öppna hotellet för en ny kundgrupp som annars kan ha svårt att hitta boende. De som reser med sina hundar eller andra husdjur. Att tillåta husdjur medför dock också en rad olika nackdelar. De viktigaste av dessa nackdelar är:

 • Om man tillåter husdjur i sina lokaler så är de ej längre lämpliga för allergiker. Allergiker är ofta en potentiellt större kundgrupp än de som reser med sina husdjur. Endast en liten del av alla husdjursägare tar med sina husdjur på semestern och många av de som reser med sina husdjur väljer en husvagnssemester.
 • Att tillåta husdjur ökar dramatisk slitaget på hotellrummen. Hundar och andra husdjur kan slå ner saker, bita på kablar, orsaka rivmärken på golv, väggar och möbler, samt skapa obehaglig doft genom att kissa eller defekera i rummet. Djurägaren måste givetvis ansvara för att deras djur är vältränad och lämpligt för att vistas inomhus men man kommer få gästers vars djur inte är rumstränade. Detta är speciellt vanligt bland små hundar som deras ägare (ett fåtal ägare) tenderar att förlåta vad de än gör eftersom de är små och söta. Det är mer ovanligt med folk som reser med otränade stora hundar.
 • Man risker skadeståndsansvar om en gäst blir attackerad av en annan gästs djur eller om olika djur börjar slåss. Även om detta ansvar skall falla på ägaren så hindrar det inte gäster från att stämma dig och försöka erhålla ersättning. Om du inte anses ha gjort tillräckligt för att undvika sådana incidenter mellan gästernas djur kan du bli ansvarig.
 • Att tillåta djur kan leda till högre försäkringskostnader. Detta p.g.a. skador som kan uppstå och ökade risken för skadeståndsansvar.
 • Det är lätta att förolämpa eller irritera gäster om man måste be dem att hålla bättre koll på sina djur. Detta är inte ett problem med de flesta gäster men kan ändå orsaka problem. Speciellt om man säljer alkohol i sitt hotell och tillåter djur i allmänna ytor.
 • Gäster har lättare att bli ovänner med varandra om deras djur är tillåtna i allmänna ytor. Å andra sidan kan det också skapa vänner.

kennelDet är vanligtvis inte en bra ide att tillåta husdjur. Det finns dock situationer när det kan vara en bra ide. Du måste själv avgöra om det är en bra ide att tillåta husdjur i ditt hotell.

Några tillfällen då det kan vara en bra att tillåta husdjur inkluderar:

 • När ditt hotell ligger i ett område med stor konkurrens men inga andra hotell tillåter husdjur.
 • Om du har möjligt att avsätta en speciell avdelning med separat ingång för de som reser med sina husdjur.
 • Om man går direkt in i dina hotellrum utifrån och du kan avsätta speciella rum som tillåter husdjur.
 • Om ditt hotell ligger på en plats som attraherar mycket gäster som reser med sina husdjur.
 • Om ditt hotell ligger i ett land/ område där det är kutym att tillåta djur. I detta fall kan det dock ge en konkurrensfördel att erbjuda ett husdjursfritt hotell.

Det är nästan aldrig en bra ide att tillåta husdjur i hotellets allmänna ytor.

Ett bra alternativ till att tillåta husdjur, speciellt om ditt hotell ligger i en stad, kan vara att driva en hundkennel i anslutning till lokalen. På så sätt kan djuren följa med och deras ägare kan träffa dem varje dag men de får även lite lugn och ro. Du håller ditt hotell husdjursfritt samtidigt som du ger de som reser med sina djur vad de behöver. Du kan också få betydande intäkter från boende i lokalområdet som lämnar in sina hundar till dig innan de reser på semester.

Tjänstedjur är inte husdjur. De är verktyg som gör det möjligt för människor att leva ett normalt liv och skall tillåtas i den mån det är möjligt utan att samtidigt skapa livsfara för allergiker. Avsätt ett speciellt rum som används för tjänstdjur som du aldrig placerar allergiker i. Hur väl man än städar är det svårt att få bort alla partiklar som kan orsaka allergiska reaktioner.