Innan du köper ett hotell

dromMånga drömmer om att flytta till ett annat land och driva ett litet hotell där de kan bo och som genererar tillräckligt mycket pengar för att de skall kunna leva på det. I denna artikel kommer vi titta lite närmare på vad man skall tänka på innan man förverkligar sin dröm för att maximera sina chanser att lyckas.

Det första steget i planeringen är ett av de absolut mest givande. Att bestämma var man vill driva sitt hotell. Vissa har ett visst land, område eller stad de vill driva ett hotell i. Andra vill t.ex. bara driva ett hotell på en tropisk strand. Om du vet exakt var du vill driva ditt hotell så kan du hoppa över detta steg. Om du inte vet var du vill driva ditt hotell måste du väga olika alternativ mot varandra för att kunna avgöra vilken plats som är mest lämplig för ditt framtida hotell. Om du t.ex. vill driva ett hotell på en skidort eller en tropisk strand finns det ju många alternativ att välja bland. Faktorer som alltid skall tas i åtanke inkluderar bl.a.

  • Vilket språk som talas på en plats. Pratar du det språket. Är du villig att lära dig språket.
  • Hur många turister som reser dit
  • Hur ser prisbilden ut där. Undersök båda hotellrumspriser och fastighetspriser.
  • Är området politiskt stabilt
  • Är området säkert. Hur stor är brottsligheten
  • Hur ser regleringen för utländskt ägande ut. Får du äga ett hotell där.
  • Vilken typ av turism finns på orten
  • Är området vänligt inställd till kvinnliga företagare (om du är kvinna)

Om du inte har en specifik dröm är det bättre att bestämma sig för ett lite vidare område snarare än ett mycket snävt område. Detta ger dig ett vidare område att söka efter en lämplig lokal att driva ditt hotell i (eller hitta ett passande hotell att köpa) och en större chans att du hittar precis vad du behöver.

När du har bestämt dig för var du vill driva ditt hotell så måste du tyvärr sluta drömma för ett ögonblick och ta en mer verklighetsbaserad titt på dina planer. Du måste specificera din mål och räkna ut vad du behöver för att kunna nå dem. Genom att specificera dina behov och dina önskemål får du en bättre överblick på vad du behöver för att kunna driva det hotell du vill ha. Det gör det lättare för dig att hitta och köpa rätt lokal eller existerande hotell.

Om du är intresserad av ett mindre hotell som du kan kombinera din egna bostad med, så är det absolut viktigast att du hittar ett lån med lägsta möjligt boränta. På Boräntor.se hittar du uppdaterade bolåneräntor som du kan jämföra för att se vilka banker som erbjuder de bästa villkoren just nu.

fint hotellFör att specificera dina behov på ett bra sätt bör du skapa två listor. En med saker som du behöver (måsten) och en med saker du vill ha. Listan med saker du behöver är den viktigaste av de två och när du senare letar ett hotell måste potentiella hotell möta alla dina måsten för att kunna övervägas. För att veta vad du behöver i ditt framtida hotell måste du börja med att fråga dig själv vad du känner du måste få ut från ditt hotell. Börja med att fråga dig själv hur mycket pengar du vill kunna ta ut ur ditt hotell och använda för ditt eget leverne varje månad. Ju mer pengar du behöver tjäna desto fler rum behöver du. När du vet hur mycket pengar du måste tjäna kan du räkna ut hur många rum ditt hotell minst bör ha genom att titta på genomsnittskostnaden för rum i området och genomsnittlig beläggning. Detta ger dig en fingervisning om hur mycket du kan tjäna per år och rum. Om din dröm är att driva ett billigare eller dyrare hotell än genomsnittet bör du också gör om beräkningen utifrån det rumspriset för att se hur det påverkar ekvationen. Kom ihåg att ett dyrare hotell kan ha en lägre beläggning så ett högre rumspris innebär inte nödvändigtvis att du tjänar mer än genomsnittet.

När du vet hur mycket du kan tjäna per rum kan du räkna ut hur många rum du behöver genom att beräkna dina total kostnader samt din månatliga önskade vinst. I beräkningen måste du inkluderar beräknad driftskostnad (fast + per uthyrt rum + löner), eventuella kostnader för amortering av lån, kostnader för underhåll samt avsättningar till en repartitionsfond. Om du i framtiden skulle vilja skaffa nya hotell bör du räkna med avsättningar till en expansionsfond.

Om du t.ex. kan tjäna USD16 000 per rum och år (200 sålda nätter om året a USD 80) och har totala hotelrumkostnader om USD240 000 samtidigt som du vill tjäna USD50 000 om året så behöver du 19 rum.

240 000 + 50 000 = 290 000

290 000/ 16 000 = 18.125 = 19

Ju högre intäkter du kan få per rum och ju lägre du kan hålla kostnaderna desto förre rum behöver du. Observera att beräkningen ovan inte beaktar eventuellt skatt du måste betala på de pengar du tjänar. När du tillämpar ekvationen ovan på din situation måste du använda bruttosumman du behöver tjäna inte det nettobelopp du vill få i handen.

Jag rekommenderar generellt att du planerar att köpa ett hotell som har har 10-20% mer rum än ekvationen ovan visar att du behöver. Detta skapar en buffert om några rum måste stå tomma p.g.a. reparation eller om du måste betala oförutsedda utgifter.

Men dessa beräkningar gjorda skall du förhoppningsvis ha tillräckligt med information för att kunna skapa en välunderbyggd lista över allt du behöver för att kunna köpa eller skapa och driva ditt drömhotell. Du bör nu också kunna skapa en mer detaljerad affärsplan. Denna kommer hjälpa dig att få ett banklån om du behöver ett för att köpa ditt hotell. Det visar att du har en väl genomtänkt ide, inte bara en dröm.

affärsplanDen detaljerade affärsplanen bör också detaljera eventuella kunskaper som du måste införskaffa dig innan du kan driva ditt hotell. Behöver du t.ex. lära dig ett nytt språk för att maximera ditt hotells framgångsmöjligheter. Du bör genast börja arbetet med att lära dig dessa nya kunskaper så snart du har identifierat behovet för dem. Vid denna tidpunkt bör du också ha identifierat ungefär hur mycket pengar du kommer behöva för att köpa och renovera ett hotell. Detta så du vet vilka finansiella mål du måste nå innan du kan förverkliga din dröm. Inkludera en extra buffert fond och nog pengar för att leva ett år utan inkomster från hotellet. Detta ger dig tid för reparationer och för att komma in i ditt nya liv. Detta är extra viktigt eftersom du kommer tjäna majoriteten av dina pengar under högsäsongen och kring stora helger.

När du har din affärsplan, de kunskaper du behöver och den finansiering du behöver kan du börja leta efter en lämplig byggnad eller ett etablerat hotell att köpa. Kom ihåg att du måste hitta en byggnad som erbjuder eller lätt kan renoverats att erbjuda allt som står på din måste lista. Saker på din ”vill ha” lista är ett plus men kan aldrig ersätta måsten.

Lycka till. Hoppas du hittar ditt ideala hotell på en ideal plats.