Öppna hotell i Norge

norgeDet finns väldigt mycket som man måste tänka på om man vill öppna ett hotell i Norge. Man kan inte bara anta att marknaden för hotell i Norge ser likadan ut som den gör i Sverige. Det är sant att den svenska och norska kulturen är relativt lika men det finns också en lång rad viktiga skillnader. Två viktiga sådana skillnader är att löneläget är högre i Norge och att matkulturen har små men betydande skillnader. En sådan skillnad är att Svenskar är vana vid äkta vanilj medan Norrmän ofta är van vid och föredra oäkta vanilj, vanillin. Denna och andra till synes obetydliga skillnad kan ha stor påverkan då man försöker erbjuda bra mat men som i slutändan smakar fel för de som är uppvuxna med den lokala matkulturen.

Det är lätt att försöka bortse från vikten av små skillnader som dessa med argumentet att det inte spelar någon roll för man kommer ju ändå marknadsföra sig mot turister. Det är dock ett mycket stort misstag att tänka på turister från utlandet som sin primära målgrupp. Inhemska turister är en otroligt viktig målgrupp och utan att locka denna är det mycket svårt att driva ett hotell framgångsrikt. Man bör därför alltid se vad man måste göra för att locka de inhemska turisterna och sedan expandera därifrån för att locka internationella turister.

Om du tänker driva en restaurang i ditt hotell är det också mycket viktigt att du tänker på hur du kan locka de som bor i området att komma och äta i hotellet. Det är mycket svårt att få en restaurang att vara lönsam om den bara har hotellgäster som kunder. Ditt mål skall därför alltid vara att erbjuda en upplevelse som gör det värt att besöka restaurangen även om man inte bor på hotellet. Detta är extra viktigt i ett land som Norge där lönekostnaderna för att hålla restaurangen öppen kommer vara relativt höga.

Med detta sagt är det dags att titta på några andra saker som man måste tänka på om man skall öppna ett hotell i Norge

Klimatet

Det är mycket viktigt att du tänker på klimatet när du funderar på att köpa eller hyra en byggnad för att öppna ett hotell i Norge. Det är mycket lätt att komma till en plats på sommaren och helt förälska sig i den utan att tänka på hur platsen ser ut och hur framkomligheten är på vintern. Det kan i vissa fall fara svårt eller t.o.m. omöjligt att ta sig till en plats under vinterhalvåret. Prata alltid med personer som bor i området för att få veta hur vinterförhållandena ser ut och om möjligt skall du även försöka få se bilder på byggnaden under vintern. Helst skall du besöka området och huset själv under vintern innan du köper det.

Det är också mycket viktigt att du tänker på uppvärmningskostnader för hotellet. Tänk på att hotellgäster kan vilja ha det varmare än du kanske vill ha som privatperson. Ta reda på hur mycket det kostar att värma upp byggnaden samt eventuella bi ytor under vinter. Ta också reda på vad som kan göras för att sänka dessa kostnader och vad det skulle kosta att vidta dessa åtgärder. Om det är ett äldre hus finns det ofta mycket som kan förbättras för att minska uppvärmningskostnaden. Detta kan kännas som en onödig kostnad att fixa innan du öppnar hotellet men det är mycket enklare och billigare att göra innan du öppnar än det kommer vara senare då du måste stänga delar eller hela hotellet för att åtgärda det. Att göra det kan spara mycket pengar varje vinter och ger ditt hotell en mycket bättre chans att bli framgångsrikt. Amorteringarna på lånet för att göra renoveringarna kan ofta vara mycket mindre än den summa du spar varje vinter genom att göra det.

Det samma är sant om det finns andra reparationer som bör göras. Gör så mycket som möjligt innan du öppnar.

Låna pengar i Norge

Om du skall köpa ett hus för att driva ett hotell i Norge så är det alltid bästa att låna pengar i en Norsk bank. De kan den norska marknaden och kommer värdera din säkerhet (huset) högre än utländska banker. De kan också hjälpa dig att undvika andra oväntade överraskningar. Det samma är sant om du behöver ett lån för att renovera huset innan du öppnar.

Bolån heter boliglån på norska och jag rekommenderar starkt att du jämför räntor online innan du börjar förhandla med en bank så att du har en aning om vilken ränta du bör få. Här kan du jämföra boliglån.

lofotenPersonalkostnader

Som svensk är det väldigt lätt att bli chockad av lönekostnaderna i Norge. Det är mycket viktigt att man har en realistisk bild av hur mycket det kommer att kosta att betala sin personal varje månad. Om man räknar med svenska siffror så kommer man grovt underskatta hur stor denna kostnadspost kommer vara. Dina kalkyler måste låta dig tjäna pengar trots de höga lönekostnaderna.

Det är mycket lätt att bli frestade att försöka driva hotellet med alltför få anställda. Det är ett vanligt misstag som måste undvikas. Du skall givetvis inte ha fler anställda än du behöver. Men det är väldigt viktigt att du ser till att du har tillräckligt med anställda för att kunna ge dina gäster den upplevelse de förväntar sig. Om du inte gör det kommer de inte att komma tillbaka och det kommer vara svårt att tjäna pengar.

Prissättning

Kostnadsläget är betydligt högre i Norge än det är i Sverige. Det är mycket viktigt att du tar detta i beaktande när du väljer hur du prissätter ditt hotell. Det är viktigt att inte vara för dyr men det är heller inte bra att vara för billig eftersom detta lämnar mycket pengar på bordet och gör det svårt att tjäna pengar.

Jag rekommenderar att du spenderar relativt mycket tid med att undersöka hur mycket andra liknande hotell tar betalt och att du sedan bestämmer hur mycket du vill ta betalt utifrån det. Det är dock mycket viktigt att du inte lurar dig själv och anser att ditt hotell är finare än det är. Ett bra alternativ kan vara att be någon annan välja ut några andra hotell som är lika fina som ditt. Detta låter dig få en inblick i hur andra ser ditt hotell. Ditt hotell kan anses som mer eller mindre lyxigt än du själv tror.