Ljudisolerade ytterdörrar

hotelldörrKommer du ihåg hur dörren till ditt senaste hotellrum såg ut? Troligtvis inte. Det är inte något som de flesta lägger på minnet. Ändå är det en mycket viktig detalj gällande den känsla som hotellet vill förmedla till sina gäster. Det är det första intrycket som ges innan man kliver in i det rum man sedan kommer att ha som sitt hem i en eller ett par nätter. Så visst krävs det att även dörren har rätt estetik. Men än viktigare är att den är ljudisolerad. Är det någon gång en hotellgäst nämner hotellrummets dörr i utvärderingen av hotellet så är det nästan uteslutande av negativ karaktär – att de inte är tillräckligt ljudisolerade.

Ska klara 40dB

Det finns ljudisolerade dörrar som klarar 25,30,35,40 samt 45dB. För att sätta detta i ett perspektiv gäller följande:
25dB – Om man står utanför hotellrummet kommer man kunna höra vad som sägs där inne om dessa personer pratar i normal samtalston.
30dB – Samtalet hörs fortfarande även om det är betydligt svagare. Därmed är det inte speciellt svårt att höra vad som sägs för den som är intresserad.

35dB – De som försöker höra samtalet kommer inte tydligt kunna höra orden. Däremot hörs det att det förs en konversation i rummet. Avlyssning är möjlig i det fall som rösterna höjs något inne i rummet. Detta om personerna utanför även lyssnar extremt noggrant och nära dörren.

40dB – I detta fall går det inte att höra samtalet som förs i rummet utanför dörren. Det enda som kan höras ut är skrik, rop eller andra högra ljud. Men i så fall hörs detta ändå mycket dämpat.
45dB – Detta är en mycket ljudisolerad dörr som gör att inte ens rop och skrik hörs ut.

Enligt företaget Swedoor (som arbetar med produkter gällande ljudisolering) är det ytterdörrar som klarar 40dB som rekommenderas till hotell. Detta kan exempelvis jämföras med att det är samma slags dörrar som rekommenderas till sjukhus med rum med höga krav på sekretess. De hotell som följer denna rekommendation kommer därmed kunna lova sina gäster att snarkande grannar inte kommer att kunna störa. Har man problem med att sova på nätterna bör man alltså fråga hotellet vad för slags ljudisolerande standard de har på sina ytterdörrar.

Och om det inte hjälper

Tjocka väggar och ljudisolerade dörrar stoppar det mesta oljud. Men sen finns det de som verkligen behöver extrem tystnad. Det är de som inte klarar av små enstaka ljud för att kunna bevara nattsömnen. För dem kan hotell som verkligen sätter tystnaden i fokus rekommenderas. Kedjan Crowne Plaza erbjuder något som passar dessa människor. På alla deras hotell finns särskilda rum som är till för de som snarkar. Här bjuds det på extra ljudisolering och så kallade snarkkuddar, kuddar som ska få personen att snarka mindre.

Den som vill säkerställa sig än mer om att få sova tyst kan välja ett hotell som har ”snarkpatrull”. Det är personer som helt enkelt har som uppgift att gå omkring och lyssna efter allt för höga ljud. Den som snarkar högt kommer därmed få höra att någon knackar på dörren. Tystnaden regerar helt enkelt.